Sv. Trojica 10A Domžale, Slovenia
070-712-135 info@orka.si

Lepa s pomočjo medu

Lepa s pomočjo medu

Nektar, ki ga čebele pridno nabirajo in prinašajo v panje, je z leti postal eden glavnih produktov na področju nege kože. Zdravilni učinki medu so tako pozitivni, da ga uporabljajo tudi pri proizvodnji naravnih izdelkov. In kako lahko pomaga tebi?
Ta čudežna zadeva namreč vsebuje magnezij, kalcij, kalij, natrij, klor, žveplo, železo in fosfat. Poleg tega v njem najdemo tudi vitamine, in sicer vitamin B1, B2, C, B6, B5 in B3. To pa še ni vse, saj je med tudi vir bakra, joda in cinka v majhnih količinah. Glede na vse našteto si verjetno že ugotovila, da je med zelo dober za kožo, zato so maske, pilingi, kopeli in podobno, narejeni iz medu zelo priporočljivi, saj pomagajo pri različnih težavah: delujejo kot produkt proti staranju kože, vlažijo kožo in jo s tem naredijo mehko, elastično in svetlečo. Antioksidanti, ki se nahajajo v medu, celo varujejo tvojo kožo pred UV sončnimi žarki! Toliko stvari v eni zelo preprosti zadevi! In da te razveselimo, ti spodaj ponujamo različne recepte, kako izkoristiti vse učinke medu kar doma.

Za čisto kožo

Zmešaj eno žličko medu, dve žlički zmletih mandeljev in polovico žličke limoninega soka. Zdrgni z mešanico obraz in ga umij z mlačno vodo.

Toner

Potrebuješ žličko medu ter olupljeno in očiščeno jabolko (brez peščic). Obe sestavini zmiksaj in nanesi zmes na obraz za 15 minut. Speri obraz z mrzlo vodo.

Maska za obraz

Ena žlička medu, eno jajce, ena žlička glicerina – vse skupaj zmešaj, da nastane kaša. Nanesi kašo na obraz in vrat ter pusti delovati 10 minut. Speri s toplo vodo.

Medena kopel

Če si želiš kopeli, ki te bo sprostila, natoči v banjo polno vode četrtino kozarca medu. Tvoja koža bo po kopanju mehka in svilena.

Balzam za telo

Zmešaj eno žličko medu z eno žličko rastlinskega olja in četrtino žličke limoninega soka. Ta mešanica je naravni balzam za celo telo, ki bo navlažil vse suhe predele. Pusti ga delovati 10 minut, nato speri.

Proti aknam

Zmešaj polovico skodelice tople vode s soljo (četrtino žličke). Uporabi bombažno vatko za nanašanje mešanice na obraz, saj boš s tem sprostila pritisk, ki nastane pri nanašanju. Nato z vatko nanesi na obraz še med in pusti vse skupaj delovati 10 minut. Speri obraz z vodo in ga obriši.

Za lepe ustnice

Med je zelo priporočljiv za ustnice, predvsem če imaš suhe in razpokane. Zato vsak dan nanesi malo medu pred spanjem in pusti učinkovati celo noč.

Piling za telo

Uporabi četrtino skodelice sveže kave, četrtino skodelice mlečnega masla, dve žlički pšeničnih kalčkov, dve žlički medu, eno žličko olja iz grozdnih pečk in eno jajce. Zmešaj vse, razen kave in kalčkov – to dodajaj mešanici počasi, da ne bodo nastale grude. Nanesi mešanico po celem telesu med tuširanjem in pri tem narahlo drgni. Ko končaš, speri telo in se obriši, da boš videla rezultat.

Add Comment